Bu Blogda Ara

13 Şubat 2009 Cuma

“‘Malltepe’ Kimin Buluşu?”

Bunun Yanıtını Kim Verecek?


“Dil bilinci yoksulluğunun, aymazlığın böylesine ne denir?” Dil Derneği’nin ilk sorusu bu...

9 Şubat tarihli duyuruyu aşağıya alıyorum:

“Bıkıp yorulmadan yazıyoruz; sesleniyoruz; uyarıyoruz!

Anamalcı anlayış için dilin, dil bilincinin hiç mi hiç önemi yok!

Birbiri ardına dikilen süslü, görkemli yapılar çoğalıyor; süslü, görkemli yapı çokluğu bu yapıları diken anamalcı anlayışın varsıllığının değil, bilinç yoksulluğunun simgesidir!

Yalnız Ankara’da değil ülkenin dört bir köşesinde adı yabancı işyerlerinin açılışını yapan, bu adları onaylayan, bu adlandırma biçimini doğru bulan herkesi, her kurumu kınıyoruz!

Önce ‘Ankamall’ çıktı karşımıza; başkentin adı Ankara’yı bozarak bir yabancı sözcükle bileştiren anlayışa tepki gösterdik, bu alışveriş merkezinin açılışını yapan ‘devlet büyükleri’nin tepkisizliğini anlamakta zorlandık.

Şimdi de MALLTEPE PARK ALIŞVERİŞ MERKEZİ…

Maltepe’yi MALLTEPE yazanları kınıyoruz!

Maltepe Camisi’nin hemen ardına, Ankara’nın en işlek yerleşim alanı olan Maltepe’nin adını, MALLTEPE yazmak ne büyük bir buluş; bu buluşun sahibi kim? Bu ne cesaret?

MALLTEPE’yi nasıl okuyacağız? ‘Moltepe’ diye mi?

Maltepe’nin MALLTEPE olarak yazılması, salt dil bilinci yoksulluğu da değil, ortak dilimiz Türkçeye bilerek ya da bilmeden yapılan saldırıdır!

Dikkat edilirse Türkçeye saldırının boyutları işyeri ve ürün adlarıyla sinsice yoğunlaştırılmaktadır! Ankara’nın değişik yerlerine ‘Mall’ları kakalama çabası, hangi sağlıklı aklın ürünüdür; açıklama bekliyoruz? Dahası bu saçma adlandırmayı yapanların başkentlilerden özür dilemesini istiyoruz!

Yurttaşlık bilincimiz, dilimize yönelik bu tür saldırıları yoğunlaştıranlara karşı başka bir dil kullanmamızı engelliyor; çünkü biz ortak dilin, yurttaşları birbirine yaklaştıracak olan en önemli araç olduğuna inanıyoruz. Bu duygularla öfkemizi akılcı tepkiye dönüştürerek seslenme gereksinimi duyuyoruz!

Yeter artık; dil bilincimizi köreltme çabalarınızda çizgiyi çoktan aştınız! Yeter artık!”

*

Dil Derneği’nin ikinci bir sorusu daha var: “‘Malltepe’ kimin buluşu?”

Bana göre, bu ikinci sorunun yanıtını bilse bilse İller Bankası bilir... Niye, derseniz, aranan yanıt büyük olasılıkla İller Bankası’nın içindedir/içerisindedir de ondan. Bu Maltepe malllığının yaratıcısı/sahibi bu kuruluş; bilmeyen varsa öğrenmiş olsun.

Ama hemen söyleyeyim, bu bankanın başı ya da başaltıları susma haklarını kullanıp yanıt vermeyebilirler. Neden öyle yapabilirler? Devlet memurlarının beyanat verme yasağına uyabileceklerinden ötürü... O zaman, doooğruca Bayındırlık ve İskân Bakanlığı’na!... “Bu yolculuk da niye” derseniz, İller Bankası bu bakanlığın bağlısıdır da ondan...

Bu adrese cismen gitmeye de gerek yok; aşağıda verdiğim yoldan ulaşmak pek kolay olsa gerek. Hem de en tepe noktaya...

Bu arada bir şey söylemek istiyorum: İller Bankası her ne kadar genelağdaki yerinde Malltepe Park Alışveriş ve Eğlence Merkezi’ne ilişkin sayısal bilgiler vermişse de, bu ‘görkemli’ ad dolayısıyla mensupları arasında dilbilincine sahip olanların sayısını vermemiş... Onu da en alta ben ekledim:

Malltepe Park Alışveriş ve Eğlence Merkezi’ne İlişkin Bilgiler

İhale tarihi: 1.7.2005
Açılış tarihi: 14.10.2008
Arsanın yüzölçümü: 14.230 m²
Yapı alanı: 39.950 m²
Mağaza sayısı: 95
Sinema salonu sayısı: 4
Otopark: 700 araçlık
Kat sayısı: 6
Yapım maliyeti: 40 milyon YTL
Dilbilincine sahip olanlar: 0 (yazıyla ‘sıfır’)

*

Son olarak, açılalı neredeyse dört ay olan bu yerden şimdiye dek nasıl oldu da habersiz kaldık, işte bunu anlayamadığımı belirtmeliyim.


İnal Karagözoğlu
Yarımca, 11 Şubat 2009


____________

DD’nin ikinci sorusunun yanıtını almak için izlenecek yol:
http://www.faruknafizozak.com.tr/ ’den girip sağdan
http://www.faruknafizozak.com.tr/home.php?Sayfa=gorusoneri ’ye sapılacak.

Ayrıca,
http://www.bayindirlik.gov.tr/turkce/bakanlikbasin.php?ID=319 ile
http://www.faruknafizozak.com.tr/home.php?Sayfa=faaliyetdetay&Id=165 ’e bakılacak.

(www.ilgilik.net kaynağından)

Hiç yorum yok: