Bu Blogda Ara

27 Aralık 2008 Cumartesi

Devlet Kapısı da El Elinde

Q Klavyenin Haşmeti


Ankara’da nicedir bir çalışma yürütülüyordu. Yurttaşın kamu hizmetlerine elektronik ortamda ulaşmasını sağlamayı amaçlamıştı ilgililer. Devlet katında ‘E-Devlet’ denen bir kapımız olacaktı. Sonunda, 18 Aralık günü Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın eliyle Devletin Kısayolu - www.türkiye.gov.tr adresinde hizmete açıldı.

Bir adının da ‘Devletin Kısayolu’ olduğu anlaşılan bu uygulamaya ilişkin “E-Devlet Nedir” sorusuna, “e-Devlet, vatandaşlara Devlet tarafından verilen hizmetlerin elektronik ortamda sunulması demektir. Bu sayede, Devlet hizmetlerinin vatandaşa en kolay ve en etkin yoldan, kaliteli, hızlı, kesintisiz ve güvenli bir şekilde ulaştırılması hedeflenmektedir. Bürokratik ve klasik devlet kavramının yerini almaya başlayan e-devlet anlayışı ile, her kurumun ve her bireyin bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanan sistemler ile devlet kurumlarına ve kurumlarca sunulan hizmetlere kolayca erişmesi hedeflenmektedir” yanıtı veriliyor*. Hayırlı uğurlu olsun!

*
‘E-Devlet’ uygulamasının hayırlı uğurlu olmasını dilerken ilk ağızda gözüme ilişen şu tuhaflıklara değinmeden de edemeyeceğim:

1- Alan adında Türkçe karakter kullanılarak ülkemizin adı türkiye biçiminde yazılmış. Pek güzel... İyi de ‘Kısayolu’ sözü de ne oluyor? Böyle bir bileşik sözcüğümüz var mı? Sonra, bu işi yürütenler, elleri değmişken alan adını niye ‘Türkiye.Gov.TR’li yazmamışlar? Devletin Kısa Yolu - www.Türkiye.Gov.TR diye de pekâlâ oluyor. Genelağ alan adı tanımlamasına ilişkin uluslararası düzenleme buna izin vermekte.

2- Bu hizmetin sayfalarında ‘E-Devlet’ de var ‘e-Devlet’ de... Üstelik, bu iki yazım biçimine aynı metinde bile yer verilebilmiş*. Bu sözler bir uygulamanın adı olduğuna göre, özel ad olarak baş harflerinin büyük harfle yazılması gerekir.

3- ‘E-Devlet kapısı’ tanımlaması da bir garip*... Bu sözlerin ‘E-Devlet’ uygulamasını belirttiği çok açık. Dolayısıyla, bunda da baş harflerin büyük harf olması gerekir: ‘E-Devlet Kapısı’.

Bilmeyen var mıdır, ‘devlet’ sözcüğü, bir özel adın parçası değilse baş harfi küçük olur: “Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin ...”, “... böylece, AB’ye üye devletlerin sayısı 25’e çıkmıştı.”

4- Bu yukarıda sıralanan yanlışlar basit görülebilir. Peki, E-Devlet Kapısı’nın açılacağını duyurmak için her yerlere asılan duyurulardan birindeki bilgisayar klavyesine ne demeli? Alan adında ‘ü’ harfini kullanmaya özen gösterenlere ne olmuş? F klavye yerine Q klavye fotoğrafı kullanmak da neyin nesi? ‘Devlet dairelerinde, okullarda F klavye kullanılması ilkesi’ nerelere takılmış?!...

Asıl soru şu: Bütün bunların sorumlusu kimlerdir?

Koca bir 'proje' uygulanırken böylesi pürüzlere yer olmamalıydı. Altı üstü, birazcık dile saygı, birazcık yazım kurallarına göz atmak...


İnal Karagözoğlu
Yarımca, 26 Aralık 2008

__________

* https://www.turkiye.gov.tr/portal/dt?channel=bilgilendirme&bilgilendirme.bilgiTipi=sikcaSorulanlar

© 2008 İK

(Kaynak: www.ilgilik.net )

Hiç yorum yok: